Sådan forlænger du levetiden på dit lithium batteri

Alle batterier mister kapacitet over tid, det samme er gældende for Lithium batterier.
Denne artikel giver dig en vejledning til hvordan du kan mindske kapacitets tabet.

Sådan bruger du dit Lithium batteri rigtigt

Dit Lithium batteri skal ikke køres tom før det må oplades. Batteriet har meget bedre af at blive slatladet.

Nedenunder ses en tabel med oversigt over hvor mange procent batteriet aflades, i forhold til hvor mange gange batteriet kan oplades/aflades.

Afladning i procent Afladnings cycles
100% 300-500
50% 1.200 - 1.500
25% 2.000 - 2.500
10% 3.750 - 4.700

Kilde: http://batteryuniversity.com/ oversat fra Engelsk af Batteri Service Nord

Ud fra denne tabel anbefales det at man oplader sit Lithium batteri når batteri indikatoren begynder at slukke nogen af dioderne.

Ud fra denne tabel, kommer en anden konklusion, hvis du skal bruge en rækkevidde på 40km, og du køber et batteri med en rækkevidde på 50km, har du når du har kørt turen, afladet dit batteri 80%. Har du derimod et behov på 40km, og du køber det støreste (og dyreste batteri) som kan køre 80km, har du når du har kørt turen, kun afladet dit batteri 50%. Udfra tabellen ovenfor, kan man udlæse at hvis man aflader sit batteri til 50% istedet for 80% hver gang, holder batteriet altså meget længere. Derfor bør du vælge et batteri som har meget større aktionsradius end dit behov

Lithium batterier slides meget hurtigt ved høje temperaturer, ifølge http://batteryuniversity.com betegnes et Lithium batteri med en temperatur over 30 grader, som et batteri med mindre forhøjet temperatur.

Du skal altid være opmærksom på temperaturen på dit Lithium batteri under brug, som batteriet ældes/slides stiger modstanden i batteriet, som så får temperaturen til at stige. Et Lithium batteri som bliver varmt, skal enten kasseres (På den korrekte måde) eller undersøges af en specialist.

Sådan oplader du dit Lithium batteri rigtigt

Lithium batterier er meget følsom overfor over opladning, og over afladning. Det er blandt andet derfor Lithium batterier er udstyret med et BMS (Batteri Management System ”Batteri Styrings System”). Det er en printplade inde i batteriet som overvåger spænding på cellerene i batteriet, og lukker ned hvis batteriet bliver afladet for meget, eller opladet for meget.
Der er stor forskel på kvaliteten og følsomheden i disse BMS systemer.

Oplad aldrig batterier uden opsyn

Dit Lithium batteri skal oplades ved stue temperatur, og tager du batteriet ind udefra hvor der er koldere skal batteriet ligge ved stue temperatur indtil du er sikker på eventuelt opstået kondens er væk. Vær altid opmmærksom på temperaturen på batteriet under opladning.

Nedenfor ses en tabel med konsekvenser for overopladning.

Spænding på batteriet Afladnings cycles
4.30 150 - 250
4.20 (Normal) 300 - 500
4.10 600 - 1000
4.00 2400 - 4000

Kilde: http://batteryuniversity.com/ oversat fra Engelsk af Batteri Service Nord

Ud fra denne tabel anbefales det at man tilslutter sin oplader til batteriet, og når opladeren viser tegn til at opladningen er fuldført fjerner opladeren. Opladeren har typisk en 2 farvet diode som er rød ved opladning og grøn når opladningen er fuldført.

Sådan opbevarer du dit Lithium batteri i længere tid

Lithium batterier ældes/slides cirka ligeså meget ved ikke at blive brugt, som ved at blive brugt. Det er derfor ikke godt for et Lithium batteri at ligge opbevaret i længere tid. Er det nødvendigt at opbevare dit lithium batteri i længere tid er der flere ting du skal være opmærksom på.

Aflad batterier til 40% tilbageværende kapacitet, og overvåg batteri spændingen jævnligt sådan du kan sikre dig at batteriet holder sig omkring de 40%, oplad det eventuelt.
Batteriet skal opbevares ved +2 til +18 grader, et mørkt sted.

Nedenfor ses en tabel som viser opbevarings temperatur kontra kapacitets tab over 3 måneder.

Temperatur 40% Opladet 100% Opladet
0 98% 96%
25 96% 80%
40 85% 65%
60 75% 60%

Kilde: http://batteryuniversity.com/ oversat fra Engelsk af Batteri Service Nord

Ud fra denne tabel anbefales det at man opbevarer sit lithium batteri så tæt på +0 grader (IKKE MINUS GRADER) som muligt. Og så tæt på 40% opladet som muligt.

Kilde:http://candlepowerforums.com/ siger at ca 40% opladning ved et 24v batteri er 26,6V. og ved et 36v er det 38V.

Farer ved Lithium batterier

  • Lithium batterier har en meget højere energi tæthed end andre batterier. Dette betyder øget risiko for skader på personer, eller ting.
  • Lithium batterier må aldrig udsættes for varme, herunder åben ild.
  • Lithium batterier som har brud på indpakningen skal behandles meget nænsomt, da der er stor risiko for udslip af elektrolyt, røg og ild.
  • Lithium batterier som har været under-voltet (spænding under 2,5V pr celle) skal kasseres, tricks som ”boosting” og andre populære trylle kunstner skal ikke forsøges da Lithium batterier som har under-voltet bliver ustabile og kan være farlige.